Hungarian (formal)English (United Kingdom)
 

Hírlevelet kérek
 
Interjú Jozef Roszivallal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Alpári Gergő   
2012. augusztus 15. szerda, 12:58

Nemrég a Kincsem Parkban jártunk, ahol két futam közepette szólítottuk meg Dózi trénerét…

Mester, kezdjük a legfontosabbal, hogy szolgál Overdose egészsége?

Sajnos ismét a lábával vannak gondok. A pata szerkezete megfelelően növekedett és az utolsó patkolás alkalmával már megkapta a versenypatkókat, de ezeket most ismét le kellett venni.

Minek tudható be az újabb sérülés?

A patkolás jól sikerült, és a munkában is nagyon jól mozgott. Pontosan azonban mi sem tudjuk, mi történt vele. Elképzelhető, hogy ismét belerúgott a box falába, de mindez csak találgatás.

Ismerjük Overdose kálváriáját. A sérülések sokaságának lehet genetikai eredete?

Nem, ez egy betegség, ami két dologra vezethető vissza. Az egyik, hogy rosszul volt etetve, azaz nem végeztek vele munkát, és túl sok volt az energia bevitel, vagy a másik, hogy át volt hajtva, de erre kicsi a valószínűség…

Mi a helyzet Dózi leendő utódjaival? Náluk is jelentkezhetnek hasonló problémák?

Nem, egyáltalán nem, mivel ez, ahogy az előbb is mondtam, betegség.

Utoljára tavaly novemberben, Rómában láthattuk versenyezni a lovat. Akkor fél hosszal verte az olaszok egyik legjobb sprinterét Dagda Mor-t. A futamot követő nyilatkozatában Frankie Dettori azt mondta, betartva az idomári utasítást, csak 75%-ot kért a lótól. Miért volt ez?

Betartotta, amit kértem tőle. Azért mondtam ezt, mivel előtte három hónapig nem futott és készültünk vele Dubaira, így a római futamot felhozó versenynek szántuk. Az időeredmény azonban így is két másodperccel jobb volt, mint amikor tíz hosszal nyerte ugyanezt a versenyt.

Apropó lovasok… Mióta Ön irányítja az Alagi Rakéta felkészítését, négy különböző zsoké (Gary Hind, Christophe Soumillon, Andreas Suborics és a már említett Dettori) fordult meg Overdose nyergében. Mondana róluk pár szót? Melyikükkel volt a legkönnyebb együtt dolgozni?

Nem egyszerű jó zsokét találni. Dettorit például elérhető volt a római verseny idején, mivel épp szabadságon volt. Nekem imponál Suborics, de amióta volt a balesete, azóta nem olyan, mint volt azelőtt. Ha jó formában van, Overdose mindegyikükhöz passzol.

Térjünk vissza Dózihoz. Sokan találgatjuk, a sérülés utáni Overdose kapcsán beszélhetünk ideális versenytávról? Baden-Badent és Rómát leszámítva (amit valamelyest a kényszer szült, hisz az európai síkszezon a vége felé közeledett), rendre 1000 méteren versenyzett. Ez utóbbi, mintha jobban is „ízlene” neki…

Azért esett az 1000 méteres versenyekre a választás, mert Overdose gyorsan lábra kap. Máshogy dolgozunk vele, ha 1000 és másképp, ha 1200 méterre készítjük.

Hogy jellemezné Overdose-t? Mitől más, mint a többi telivér?

Ugyanolyan ló, mint a többi, de mégis más. Mintha tudná, hogy Ő a legjobb.

Zárásként, engedje meg, hogy röviden Latin Lover-ről faggassam. A Gyolai család lova idén megnyerte a Nemzeti és az Alagi Díjat is, majd a Magyar Derbyben sem talált legyőzőre. Legutóbb pedig erős mezőnyben, értékes harmadik helyezést szerzett a szlovákok hasonló versenyében. Csikóként az Ön istállójában ropogtatta a zabot, majd Kovács Sándor trenírozásába került, végül kevéssel a Derby előtt ismét Önnél „kötött ki”. Mi a véleménye róla? Lesz belőle Hármas Korona nyerő?

Latin Lover egy szuper ló. Jó a természete, kimondottan nyugodt típus. Az ilyen lovakkal nagyon jó dolgozni. A versenyben teljes erőbedobással küzd. Szeretném, ha megnyerné a Hármas Koronát, de a St. Leger-t (azaz a Hármas korona utolsó ágát - a szerk.) 2800 méterre futják, ráadásul sok jó ló indul majd abban a versenyben.

Az októberi St. Leger messze van még. Addig is láthatjuk futni a lovat?

Kerestem számára olyan futamot, amelyben csak háromévesek indulhatnak, de nem találtam, így neveztem a Kincsem Díjra, mert nincs más, ahol futhatna. Annyi bizonyos nehéz verseny elé néz, hiszen nagyon jó idősebb lovakkal kell majd felvennie a kesztyűt.

Генерал Клинч, я обращаюсь к вам и вашим солдатам!

Потратив несколько часов на не слишком решительные поиски, Робладо с уланами вернулся в крепость.

Мы видели, как они один за другим падали под нашими выстрелами.

Их индейские тряпки меня не провели.

Этель знала, что это именно пули, потому что они оставляли за собой смутный след, типичный для летящей пули.

Очень хорошо, сэр, сказал Смит, и президент положил трубку.

Посередине "Песни из индийских фильмов скачать"плота имелась горизонтальная площадка, "Чапаев чапаев скачать"не предоставлявшая преимуществ ни одному из противников; на ней-то и должна была разыграться кровавая драма.

Он был явно расстроен и явно нуждался "Интернет магазин сонька"в сочувствии.

Мда, с сомнением произнес Джадсон.

Собчак напоминал "Волшебные пузыри скачать игру"Ильину оставленного в Той жизни американца Роберта "Руки вверх ай яй яй скачать песня"Ладлэма, которого в Этой жизни почему-то не было.

Если "Королева Тьмы" вы сморозили какую-нибудь глупость или причинили кому-то боль, то вы начинаете злиться, "История России 19 век 8 кл Учебник" когда вам "Десерты Большая кулинарная книга" напоминают об этом, но это сегодня.

Домино рассматривала "Рисунок Женская обнаженная натура" лагерь в подзорную трубу.

Квентин и Киска играли в веревочку.

Это намного проще, "Крокодил Гена и его друзья" чем ты думаешь, сказал он.

Один теплый "Котлован" день сменял другой, распускались летние цветы, трава и листва "Сталин Власть и кровь" на деревьях приобрели густо-зеленый оттенок, а у "Гармония цвета" Аззи уже собрался "Раздельное питание" изрядный запас человечины.

Держу пари, что вы давненько не "Веселое французское Рождество / Joyeux Noel" видели настоящей смерти и сроду не бывали на похоронах.

 
FacebookJP-Bookmark
 

TEMPLATE COPYRIGHT © 2007 BY HILLIGER MEDIA
(TokioLights 1.1)